ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΑΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑΣ EMILY O' REILLY ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝA

20 Φεβρουαρίου 2018

Τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα επισκέφτηκε η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Emily OReilly σήμερα Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης της στην Ελλάδα. Την κα OReilly υποδέχτηκε ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας παρουσία του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη κ. Ανδρέα Ποττάκη.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια ενημερώθηκε από τον Διοικητή της Δομής κ. Δημήτρη Γεωργιάδη και από τον Αντιδήμαρχο Μεταναστών, Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης του Δήμου Αθηναίων κ. Λευτέρη Παπαγιαννάκη, για τη λειτουργία και τη χωρητικότητα της Δομής, τις υπηρεσίες που παρέχονται, τις υποδομές και γενικότερα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης της δομής, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνθήκες διαβίωσης και την καθημερινότητα των προσφύγων-μεταναστών αλλά κυρίως για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Η κα OReilly σε δήλωσή της ανέφερε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη  για την ευκαιρία που της δόθηκε να επισκεφθεί την Ελλάδα και τη συγκεκριμένη δομή. Για αρκετά χρόνια παρακολουθούσε την Ελλάδα που εν μέσω οικονομικής κρίσης και των αγώνων που έπρεπε να δώσει, επέδειξε αξιοσημείωτη αλληλεγγύη στους ανθρώπους που έφταναν εδώ και αναγνωρίζει τα κενά σε αλληλεγγύη που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την Ελλάδα. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η κα Reilly ανέφερε ότι εξασφαλίζει και θα συνεχίσει να εξασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια και την ενημέρωση για τις διαδικασίες χρηματοδότησης και πως αυτή δαπανάται, αλλά πάνω από όλα, ο σκοπός της είναι να εξασφαλίζεται η προστασία των ανθρώπων.

Ο κ. Μπαλάφας τόνισε, ότι αποτελεί μεγάλη τιμή η επίσκεψη της Ευρωπαίας Διαμεσολαβλήτριας στη δομή του Ελαιώνα. «Είναι σίγουρο ότι η χώρα μας κάνει το καλύτερο δυνατό για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω, είναι η ανάγκη να μεταφέρει η κα OReilly στις Βρυξέλλες, ότι η μόνη διέξοδος για τους πρόσφυγες αλλά και για την Ελλάδα είναι η δημιουργία ενός κοινού, πανευρωπαϊκού συστήματος αλληλεγγύης που θα μοιράζει τα βάρη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και θα βασίζεται στη μετεγκατάσταση αναλογικά, ώστε να έχουν όλοι την ευθύνη για ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό», ανέφερε ο Υφυπουργός.