Συνάντηση ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα με Εσθονό ΥΠΕΣ A. Anvelt

17 Μαΐου 2018

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, υποδέχθηκε σήμερα στην Αθήνα τον Υπουργό Εσωτερικών της Εσθονίας, Andres Anvelt.

Κατά την συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων γύρω από το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Βίτσας ενημέρωσε τον κ. Anvelt για την τρέχουσα κατάσταση ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό και την πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ενώ ευχαρίστησε τον Εσθονό ΥΠΕΣ για τη συμβολή της Εσθονίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

 

Επίσης, ανέλυσε τις βασικές παραμέτρους των αλλαγών που προκύπτουν από το ψηφισθέν νομοσχέδιο του ΥΜΕΠΟ και στοχεύουν κυρίως στην πιο αποτελεσματική διαχείριση των διαδικασιών εξέτασης Ασύλου.

Ακόμη, συζητήθηκε η μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ασύλου, εν όψει της αναμόρφωσης του συστήματος του Δουβλίνου, ενώ ο κ. Βίτσας τόνισε πως όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμμετέχουν αναλογικά και να αναλαμβάνουν την ευθύνη που τούς αναλογεί στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.