Συνέντευξη ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» του Β. Σκουρή και της Α. Σπανού

29 Μαρτίου 2019

Δ. Βίτσας: Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε με ψυχραιμία μια νέα κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό - μεταναστευτικό

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ήταν σήμερα καλεσμένος στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» του Β. Σκουρή και της Α. Σπανού, στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 247».

Ο Δ. Βίτσας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

Σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα. Περίπου 25.000 φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και κατοικίες, 20.000 σε 28 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, 11.500 σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, 2.000 σε σπίτια στα νησιά, 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές του υπουργείου κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτοί οι αριθμοί είναι δυναμικοί. Υπάρχουν κάποιοι ακόμη που διαβιούν με δικά τους μέσα και φιλική υποστήριξη. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η Σάμος, γιατί εκεί έχει αυξηθεί η προσέλευση. 

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι τα επόμενα δύο χρόνια μπορούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μέσα από προγράμματα ελληνομάθειας, εκπαίδευση και προγράμματα απασχόλησης. Άνθρωποι που έχουν ήδη πάρει άσυλο μέχρι το καλοκαίρι του 2017, έχει συμφωνηθεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι θα λάβουν τρία μηνιαία βοηθήματα, θα νοικιάσουν ένα σπίτι, πρόκειται για περίπου 200 άτομα, και έτσι θα αδειάσουν θέσεις για να φέρουμε κόσμο από τη Λέσβο και τη Σάμο.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική, ο ΥΜΕΠΟ τόνισε ότι στην ΕΕ πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εξής: Να επιλυθούν ειρηνικά οι ένοπλες συγκρούσεις, να δοθούν χρήματα για ανάπτυξη στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών, να αντιμετωπιστούν οι συνοριακές διαδικασίες με βάση τη συνθήκη της Γενεύης, να υπάρξει επιμερισμός των βαρών σε ολόκληρη της ΕΕ. Τελικά, ο Σαλβίνι έχει πετύχει να πηγαίνουν οι μετανάστες στην Ισπανία αντί για την Ιταλία. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το 2015 πέρασαν στην Ευρώπη πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι και το 2018 λιγότεροι από 100.000. Επομένως, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε με ψυχραιμία μια νέα κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, υπογράμμισε ο Δ. Βίτσας.

Για τον μειωμένο ΦΠΑ στη νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο Υπουργός σημείωσε ότι αν συνεχιστεί να υπάρχει το βάρος του προσφυγικού σε αυτά τα νησιά, αυτό το καθεστώς ΦΠΑ θα συνεχιστεί. Το ζήτημα θα κριθεί τέλος Ιουνίου και η εφαρμογή του ΦΠΑ θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον, ενώ οπωσδήποτε θα υπάρξει και μεταφορικό ισοδύναμο.

Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ, ο Δ. Βίτσας ανέφερε: Πήγα στον σύνδεσμο των πακιστανικών κοινοτήτων. Η λέξη ιθαγένεια δεν υπάρχει πουθενά στον χαιρετισμό μου, μίλησα για τον νέο νόμο που διευκολύνει τους ανθρώπους να πάρουν άδεια παραμονής. Πετάχτηκε η ΝΔ για να με καταγγείλει επειδή είπα ότι τα όνειρα δεν έχουν σύνορα. Μού έκαναν σφοδρή κριτική, επειδή είπα ότι βάσει νόμου όποιος μπορεί να αποδείξει με πιστοποιημένα έγγραφα ότι βρίσκεται στην Ελλάδα επτά χρόνια, απαλλάσσεται από τον κίνδυνο απέλασης. Αυτόν τον νόμο τον είχε ψηφίσει και η ΝΔ. Η ΝΔ δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο για το μεταναστευτικό. Κατά τη γνώμη μου, κινείται στη λογική των χωρών του Βίσεγκραντ και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων, μιλώντας μόνο για την προστασία των συνόρων, λες και οι μετανάστες είναι εισβολείς, ανέφερε ο ΥΜΕΠΟ.

Ο Υπουργός σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει υπερβολικό βάρος για την Ελλάδα. Εξετάσαμε 60.000 αιτήσεις ασύλου την τελευταία χρονιά. Ζητάμε κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Μέχρι τις 25 Μαρτίου είχαμε αύξηση 16% των ροών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 στα νησιά και μείωση στον Έβρο. Υπάρχει πιθανότητα για νέα αύξηση τον Απρίλιο και στα νησιά και στον Έβρο. Είμαστε σε εγρήγορση.

Για τη σύλληψη τζιχαντιστή στη Βουδαπέστη που είχε πάρει άσυλο στη χώρα μας είπε ότι θα επανεξεταστεί η υπόθεση. Είχαν έρθει τότε 160.000 και έκαναν αίτηση ασύλου. Είμαστε στο σύστημα της Europol και δεν υπήρχε κάποια κατηγορία σε βάρος του για έναν χρόνο. Η δουλειά μου δεν είναι να ανησυχώ, αλλά να παίρνω μέτρα. 

Η γενική πολιτική εκτίμηση του Δ. Βίτσα είναι ότι όταν κάποιος σκεφτεί τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, ότι η χώρα βγήκε από το μνημόνιο, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ψηφίζεται το νέο νομικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, θεωρεί πώς οι Έλληνες πολίτες δεν θα επιλέξουν επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες δυνάμεις και στέρεες βάσεις στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχει η κοινωνική συμμαχία που θα βρει και πολιτική εκπροσώπηση, τόνισε. Στη συνέχεια ανέφερε ότι το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί άλλη γραμμή από τους ευρωσοσιαλιστές και νοσταλγούν την κυβερνητική συνεργασία τους με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ. Η κα Γεννηματά νομίζει ότι βρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ θα μαζέψει ψήφους. Θα ήθελα το ΚΙΝΑΛ να μπει σε μια διαδικασία προοδευτικού διαλόγου. Η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου θα γίνει είτε θέλουν να είναι μέσα, είτε όχι, πρόσθεσε. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας, κατέληξε ο Υπουργός.