Συνέντευξη ΥΜΕΠΟ Δ.Βίτσα στο Κανάλι της Βουλής

10/6/2019

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ήταν καλεσμένος της δημοσιογράφου Κέλλυς Κοντογεώργη στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του καναλιού της Βουλής.

Σχετικά με την υποψηφιότητα στις εκλογές της 7/7, ανέφερε ότι θα είναι υποψήφιος στη Δυτική Αθήνα, την περιοχή που μεγάλωσε και δραστηριοποιείται, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή η οποία αντικατοπτρίζει τα προβλήματα της χώρας. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής είναι τα ποσοστά ανεργίας, παρά την μείωση που έχει φανεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Σχετικά με το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών δήλωσε ότι δύο  βασικοί παράγοντες οδήγησαν σε αυτό. Είναι η συσσωρευμένη κόπωση και δυσαρέσκεια του κόσμου μετά από 10 χρόνια μνημονιακών πολιτικών και από την άλλη το γεγονός ότι δεν υπήρξε επαρκής χρόνος να εφαρμοστούν πλήρως και να αφομοιωθούν τα μέτρα της πολιτικής που βελτιώνουν την καθημερινότητα και το επίπεδο ζωής. Επιπρόσθετα απέναντι στην προσπάθεια που έγινε από την Κυβέρνηση τάχθηκε ένα ολόκληρο σύστημα, πολιτικό, οικονομικό, ΜΜΕ.

Σε σχέση με την συζήτηση περί συμπεριφορών και πράξεων που έχουν παρατηρηθεί από πλευράς κάποιων στελεχών, ανέφερε πως πρόκειται για πολύ λίγα περιστατικά τα οποία είναι μεμονωμένα αλλά διογκώνονται από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ. Παρατηρήθηκαν πράξεις που έπρεπε να αποφευχθούν και δηλώσεις που έπρεπε να μην γίνουν. Αυτό δεν συμψηφίζεται με τις συμπεριφορές που είχαν επιδειχθεί πριν το 2015 και τις κατηγορούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε για να κάνει μια θετική τομή, χωρίς «γνωριμίες» και «διευκολύνσεις».

Σχετικά δηλώσεις πολιτικών παραγόντων, για «θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο», έκανε σαφές ότι οι πολιτικές ηγεσίες και οι πολιτικοί έχουν την υποχρέωση να λένε την αλήθεια και να μην δημιουργούν θέματα. Αν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου να μας πει και τις πηγές του. Ο Υπουργός διαφοροποιήθηκε από δηλώσεις που παράγουν πολεμικό κλίμα από την μεριά της Ελλάδας. Παράλληλα ανέφερε ότι η εκτίμησή του είναι πως δεν θα υπάρξει αναταραχή για δύο λόγους. Αφενός γιατί η τουρκική πλευρά έχει δύσκολα προβλήματα στα ανατολικά και νότια σύνορα της αλλά και εντός της χώρας και δεν είναι προς το συμφέρον της να προκαλέσει μια διαδικασία που θα την απομονώσει. Αφετέρου είναι δεδομένο ότι η προετοιμασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων για την προάσπιση της κυριαρχίας της χώρας βρίσκεται στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο από την πλευρά τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας. Εμείς σε κάθε περίπτωση επιθυμούμε την ειρήνη και τη συνεργασία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας

Αναφερόμενος στα ζητήματα αρμοδιότητας του επεσήμανε ότι οι ροές είναι μειωμένες σε σχέση με την περσινή χρονιά κατά 12%. Αυτό σημαίνει ότι το ζήτημα υφίσταται. Η Ευρώπη εξακολουθεί να μην συναινεί σε έναν δίκαιο καταμερισμό των βαρών και της ευθύνης των ανθρώπων αυτών που χρειάζονται προστασία, χρειάζονται στέγη και σίτιση. Για το λόγο αυτό επικεντρώνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει αυτή η στάση. Με την Τουρκία διατηρούμε ανοικτό δίαυλο επικοινωνία και συνεργασίας. Η Τουρκία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, φιλοξενεί 4.000.000 πρόσφυγες που δεν θέλουν να παραμείνουν εκεί, θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το κεντρικό ζήτημα όμως είναι ότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται άνθρωποι ως μοχλός πίεσης είτε προς την Ελλάδα, είτε προς την Ευρώπη.

Τέλος σχολίασε ότι αν και οι ακροδεξιές δυνάμεις δεν πέτυχαν τα ποσοστά που φαινόταν ότι θα πετύχουν, η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου ρέπει προς το συντηρητισμό η ίδια τάση υπάρχει και σε αρκετές κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται μια μεγάλη αντιπαράθεση, δυσανάλογη προς το μέγεθος του προβλήματος καθώς οι ροές προς την Ευρώπη από την Αφρική και την Ασία είναι μειωμένες σε σχέση με το 2015 κατά 95 με 97%. Ακραία συντηρητικές -και φασιστικές- δυνάμεις χρησιμοποιούν για άλλη μια φορά το μεταναστευτικό για να καλύψουν τις ανισότητες που υπάρχουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανισότητες τόσο κοινωνικές όσο και μεταξύ των κρατών.